Štúdium geodézie

 

Kto sme

Ústav Geodézie, Kartografie a Geografických Informačných Systémov (ÚGKaGIS)

Je vedecko-pedagogické pracovisko zabezpečujúce výchovu absolventov spôsobilých pre plnenie úloh rezortu geodézie, kartografie a katastra nehnuteľností, ako aj absolventov spôsobilých plniť náročné požiadavky priemyselnej praxe, vrátane ťažobného priemyslu. Výskum na ústave sa orientuje predovšetkým na oblasť geodézie, inžinierskej goedézie, katastra nehnuteľnosťí, fotogrametrie, diaľkového prieskumu Zeme a geoinformatiky.

Štúdium

Ústav je garantujúcim pracoviskom študijných programov Geodézia a kataster nehnuteľností a Geodézia a geografické informačné systémy v I. stupni vysokoškolského štúdia a študijného programu II. stupňa Inžinierska geodézia a kataster nehnuteľností, akreditovaných v študijnom odbore 5.1.3 Geodézia a kartografia. Štúdiom študijného programu III. stupňa vysokoškolského štúdia Banské meračstvo a geodézia, akreditovanom v rovnomennom študijnom odbore 5.2.33 Banské meračstvo a geodézia si absolventi osvoja základy vedeckých metód, výskumu a vývoja v oblastiach nielen banského meračstva, ale aj globálnej geodézie, inžinierskej geodézie, fotogrametrie, diaľkového prieskumu Zeme, katastra nehnuteľností, pozemkových úprav, geoinformatiky, kartografie a geografie. 

Zoznam študijných predmetov v jednotlivých ročníkoch štúdia na ÚGKaGIS je k dispozícii na adrese:

Študijné programy

I. Stupeň

Geodézia a kataster nehnuteľností

Absolventi bakalárskeho študijného programu Geodézia a kataster nehnuteľností získajú vedomosti a schopnosti vykonávať všetky druhy geodetických prác v lokálnych rozmeroch na povrchu aj v podzemí a primerane aj regionálnom, resp. globálnom priestore. So svojim odborným profilom nájdu možnosti mnohostranného uplatnenia v štátnej i súkromnej geodetickej a kartografickej sfére, a to jednak v priemyselnej oblasti: stavebníctvo (pri projektovaní a realizácii stavieb), baníctvo (ako banskí merači), strojárstvo, hutnícke, energetické, geologicko-prieskumné organizácie a pod., ako aj v nepriemyselnej oblasti: meračské a mapovacie práce pre potreby poľnohospodárstva, vodného hospodárstva, lesníctva, v organizáciách dopravy, pre municipálne, resp. vôbec komunálne potreby, v pozemkových úpravách, v celej oblasti katastrálnych potrieb a úloh najmä pre potreby katastrálnych úradov, pozemkových úradov a pod. Uplatnenie absolventa je tiež v teoretickej oblasti pri poznávaní Zeme a jej fyzikálnych prejavov.

II. Stupeň

Inžinierska geodézia a kataster nehnuteľností

Teoretický základ absolventa je založený na študovaní exaktných a prírodných vied – matematiky a fyziky. Na formovaní odborného profilu absolventa sa podieľajú disciplíny odborného teoretického charakteru – globálna geodézia, kozmická geodézia, matematická kartografia. Ťažiskom štúdia je zvládnutie disciplín s technicko-aplikačným charakterom, medzi ktoré patria predmety inžinierska geodézia, fotogrametria, geografické informačné systémy, pozemkové úpravy a metrológia v geodézii. K humanizácii štúdia prispievajú disciplíny – geoekológia, personálny a komunikačný manažment, pozemkové právo a základy súdneho znalectva, ktoré sú v osnove študijného odboru zastúpené v rozsahu cca 15%.

Absolvent štúdia na druhom stupni je v plnej miere pripravený na štúdium 3. stupňa (doktorandské štúdium) v odbore Geodézia a geodetická kartografia a príbuznom, resp. vzdialenejších študijných odboroch. Nachádza však uplatnenie aj vo všetkých oblastiach rezortu geodézie, kartografie a katastra, najmä v teoretickej oblasti pri poznávaní Zeme a jej fyzikálnych prejavoch, budovaní geodetických sietí pri projektovaní a realizácii stavieb, tvorbe krajinného prostredia, informačných systémov o území a katastri, v inžinierskych činnostiach pozemkových úprav, tvorbe máp, mapových diel a priestorových systémov. Môže pracovať v štátnych a investorských organizáciách, v orgánoch štátnej správy na centrálnej, územnej a miestnej úrovni, ako aj v podnikateľskom sektore. Podľa súčasnej legislatívy (na základe Živnostenského zákona) sa môže stať bezodkladne po absolvovaní štúdia aktívnym účastníkom podnikateľskej sféry SR. Na základe zákona č. 215/1995 Z. z. o geodézii a kartografii môže ako jediný získať oprávnenie autorizačne overovať výsledky vybraných činností v oblasti geodézie a kartografie a členstvo v Komore geodetov a kartografov.

III. Stupeň

Banské meračstvo a geodézia

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu v banskom meračstve a geodézii s orientáciou na: výskum a vývoj terestrických, leteckých a družicových meračských technológií a prístrojov, vývoj špeciálnych meračských metód v baníctve a stavebníctve so zreteľom na podzemné staviteľstvo, tvorbu kartografických diel, aplikáciu výsledkov výskumu v banskom meračstve a geodézii, riešenie meračských postupov v geotechnike, evidencii nehnuteľností a pod..

Ústav Geodézie, Katrografie a GIS

Kontaktujte nás

 

Katarína Pukanská

katarina.pukanska@tuke.sk +421 55 602 2978

Karol Bartoš

karol.bartos@tuke.sk +421 55 602 2978

Peter Blišťan

peter.blistan@tuke.sk +421 55 602 2786

Ľubomír Kseňak

lubomir.ksenak@tuke.sk +421 55 602 2960

TUKE, FBERG, ÚGKaGIS, Park Komenského 19, 040 01, Košice